Önkéntes ügyeletesek képzése

Kik lehetnek önkéntes telefonszolgálati önkéntesek?
Milyen módon lehet jelentkezni a képzésre?

Jelentkezés feltételei:

Magyar állampolgárság, minimum érettségi, 20-65 év közötti életkor. Kézzel írott hagyományos életrajz. A képzés előtt a jelentkezők egyéni elbeszélgetésen, alkalmassági szűrésen vesznek részt, ahol a szakmai vezetők felmérik a jelentkezők adottságait, kommunikációs- és empatikus képességét, motiváltságát, attitűdjeit.
A képzés tanfolyam jellegű, az alábbi tematika szerint ismerkedhetnek meg a leendő önkéntesek az elmélettel és a gyakorlattal.
A képzés ideje 80 óra, amely az alkalmassági szűrésen megfelelt ügyeletes-jelölt számára ingyenes.
A kiképzés előzetes felvételi interjúk és alkalmassági szűrések után indul kellően motivált résztvevőkkel. A kiképzés rendszere 80 x 45 perces modulokból áll, mely 60 óra.

A kiképzés rendszere :

  • 10 óra krízisintervenciós elméleti ismeretek
  • 40 óra önismereti csoport
  • 30 óra a kommunikációs készségfejlesztő tréning

A képzés célja :
A konfliktuskezelés, krízisállapotok felismerésének, arra való érzékenységének a fokozása. A krízisintervenció módszereinek, technikáinak, intézményi hátterének megismerése. Ezen belül az öngyilkossági krízis észlelésének továbbításának szoros kliensvezetésének elméleti, jogi és intézményi megismerése.
Az elméleti blokk előkészít egy krízisintervenciós, burn-out (kiégés) prevenciós módszertani, készségfejlesztő modulra, melyben a szerepkonfliktusok, a kiégés megelőzése, a szerepkonfliktusok, az intézményi konfliktusok, a kiégés megelőzésének lehetséges technikái, a humán erőforrás karbantartásának keretei, módszertana és a működő hálózat karbantartásának és szupervíziójának kiépítését elősegítő készségek elsajátítása és motivációjának növelése, fenntartása a cél.
A képzés csoportos vizsgával zárul.
A képzés idejéről, tartalmáról tanúsítványt adunk ki, amely feljogosítja az ügyeletest a szolgálat szakmai-működési szabályai szerinti önkéntes munkára.
Képzés a szakmai vezetés által meghatározott időpontban, szükség szerint 1-2 évente, tavaszi időszakban történik.

Jelentkezési lehetőségek a képzésre:

e-mail cím:  gymsmanima@gmail.com
Telefonszám: 0620/258-6641
Helyi sajtóban aktuálisan megjelenő felhívás